Näin sitä tasa-arvon ovilla kolkutellaan, kun Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on keksinyt ehdottaa vallan mainiota tapaa saada isät jäämään kotiin hoitamaan pieniä vauvojaan. Äitien vanhempainraha olisi äitiyslomakaudella (=105 päivää, joista 30-50 ennen synnytystä ja loput sen jälkeen) 90% palkasta (nykyään vain 70% palkasta), mutta vanhempainrahakaudella (tuon 105 päivän jälkeen seuraavat 158 päivää) tuo avustus laskisi tuohon 70 prosenttiin palkasta, ellei isä jää siinä välissä kuukaudeksi kotiin hoitamaan vauvaa. Jolloin isä saisi peräti 80% palkasta tuon kuukauden ajan. Tämä on sitä tasa-arvoa *ironisesti*.

Mikä on vauvan etu tässä tilanteessa? Vanhempainrahakausi alkaa siinä vaiheessa, kun vauva on 2-3 kuukauden ikäinen. Silloin, jotta perheen tulot eivät oleellisesti pienenisi, pitäisi isän tulla kotiin vauvan kanssa ja äidin lähteä töihin tienaamaan. Mitä tekee imettävä äiti, jonka työpäivä matkoineen saattaa kestää jopa 10 tuntia? Yhdysvalloissa, jossa nämä Suomen pitkät "äitiyslomat" ovat jotain ennenkuulumatonta, imettävät äidit ovat tottuneet siihen, että he opettelevat lypsämään maitoaan vauvalle poissaolonsa ajaksi. Sen lisäksi useissa osavaltioissa on imetyksen turvaava työpaikkalainsäädäntö, jossa imettävälle äidille taataan rauhallinen paikka ja asiaankuuluvat tauot työpäivän aikana maidon lypsämiselle. Näin suositeltu kuuden kuukauden täysimetys ei ole noissakaan piireissä kovin harvinaista. Mutta mitä tapahtuisi Suomessa vastaavassa tilanteessa? Imetykseen täällä ei muutenkaan juuri apua saa, hoetaan vain, että kyllä korvikkeellakin kasvaa ihan hyviä ihmisiä. Sen lisäksi auliisti kerrotaan imettämisen eduista, eli miksi?, mutta huomattavasti vähemmän on mm. terveydenhuoltohenkilökunnalla tietoa siitä, _miten_ imetetään ja miten saada imetys onnistumaan niin, että äitikin on siihen tyytyväinen.

STM julkaisi vastikään uudet "imetystilastot" vuodelta 2005. Edelliset ovat vuodelta 2000, ja on totta, että jotain kasvua noissa luvuissa on tapahtunut. Kuitenkin tämä kyseisen ministeriön uusi ehdotus vanhempainrahakausien jakamisesta sekä vuonna 2004 tullut kuuden kuukauden täysimetyssuositus ovat suuressa ristiriidassa keskenään. Jos vuonna 2000 puolivuotta täysimetettyjä oli jopa 3%, niin vuonna 2005 (uuden suosituksen ollessa jo voimassa, toisin kuin vuonna 2000, jolloin täysimetyssuositus oli 4-6kk yksilöllisesti) tuo samainen luku on niinkin surullinen kuin 1%. Milläs täysimetät edes viisi kuukautta, jos pitää välillä lähteä töihin, että isä saa leikkiä äitiä kuukauden?

Tunnustan, vielä on itselleni epäselvää se, tuleeko isän pitää tuo isäkuukautensa heti äitiysrahakauden (eli 105 päivän) jälkeen, vai voiko hän pitää sen yhtä aikaa äidin kanssa tai vasta vanhempainrahakauden lopulla/jälkeen (eli kun lapsi on n. 9kk ikäinen).

Tasa-arvoa on ilmeisesti se, että naisille kasvaa munat ja miehille tissit. Just.