Lasten kanssa lomaillessa hyvä loma on sellainen, että lapsilla on kivaa. Harvoin se tarkoittaa löhöilyä hyvän kirjan parissa siideriä siemaillen, vaan vähän reippaampaa tahtia, joten aikuisen voi olla vaikeaa pitää lasten lomaa lomana. Meillä kuitenkin ensimmäinen lomaviikko ja sen lomamatka sujuivat oikein hyvin. Sanon vain, että uimaranta :)

Noin kuuden tunnin autolauttamatka Turusta Ahvenanmaalle sujui yllättävän hyvin. Täydet pisteet autolla laivaan -systeemille! Laivallakin oli kiitettävästi kiinnitetty huomiota pikkumatkustajien viihtyvyyteen: oli pallomerta, leikkihuonetta, pelihuonetta, pomppulinnaa ja vaikka mitä. Kun ohjelmaan lisätään aamiainen ja lounas, tulee kuusi tuntia melko helpostikin täyteen.

Itse Ahvenanmaalla ne kaksi kokonaista ja kaksi puolikasta päivää sujuivat myöskin hyvin. Kulttuuriosuus oli Kastelholmin linnakierros. Esikoinen olisi kovasti halunnut nähdä linnan prinsessat ja prinssit :) Muun ajan kolusimme Sundin ja Jomalan uimarantoja. Bomarsundin ranta oli kiva. Matalaa vettä noin 100m, ja kuopuskin oli kuin kala vedessä. Mökkikylän oma uimarantakin oli hyvä, vaikka siellä paarmat vähän kiusasivat. Iltauinnille se oli kuitenkin mitä mainioin paikka. Maarianhaminassa ehdittiin käydä kahdella eri uimarannalla. Nabben oli ihana hiekkaranta: jälleen paljon matalaa vettä ja todella paljon hiekkaa. Plussana toimivat leikkivälineet (liukumäki, keinut ja kiipeilyteline). Gröna Udden leirintäalueen reunassa oli myös hyvä, vaikkakin ranta syveni hieman nopeammin (kuopusta vähän pelotti), ja itse alue oli pienempi. Sielläkin hyvät leikkivälineet. Kävi jo mielessä, että lapsille tätä menoa kasvaa kidukset...

Päivät menivät siis rattoisasti rannalla ollen. Aurinkorasvaa kului. Onneksi oltiin meren äärellä, niin ei kuumuus niin tuntunut. Mökissä käytännössä käytiin vain syömässä (aamupala ja iltaruoka) ja nukkumassa. Siihen se olikin oikein sopiva. Maarianhaminan keskustassa vietettiin parisen tuntia, kun piti käydä syömässä herkullista Ahvenanmaan pannaria. Suosittelen Café Juliusta.

Lähtöpäivänä esikoisen pyynnöstä mentiin sitten vielä pariksi tunniksi Mariebadiin. Esikoinen oli bongannut vesiliukumäen, ja luonnollisesti halusi mennä sitä testaamaan. Minä uiskentelin kuopuksen kanssa siellä sun täällä, kun mies meni esikoisen kanssa vesiliukumäkeä alas :)

Laivamatka Maarianhaminasta Turkuun oli kenties puuduttavin osa reissusta. Uutuudenviehätys oli poissa, mutta pallomeri oli onneksi silti kiva. Hyvä niin. Kun pääsimme takaisin Turkuun, kello oli 8 illalla. Mies oli saanut varattua hotellihuoneen satamahotellista, ja sinne sitten suuntasimme. Perjantaiaamuna heti aamiaisen jälkeen navigoimme itsemme Naantalin Muumimaailmaan. Hellettä piisasi tällä kertaa jo vähän liikaa, ja kun siihen lisätään noin miljoona lastenvaunua, alkoi tällä äidillä hymy hyytyä. Esikoinen oli onnesta soikeana ja otti kunnia-asiakseen päästä halaamaan kaikkia Muumilaakson hahmoja. (Ja oli harmistunut, kun kokonaan missasi Haisulin.) Kuopus pysytteli jalkojeni juuressa ja kainosti vain vilkutteli hieman pelottavillekin (kun olivat niin isoja) muumihahmoille. Kun kuumuus kävi sietämättömäksi, vierailimme Kailon saaren uimarannalla. Pääsin minäkin viilentymään. Ekaa kertaa reissulla uin luonnonvedessä. Taisin tehdä syntiä, kun en Ahvenanmaalla käynyt pulahtamassa. No, en väittänytkään olevani mikään pyhimys ;)

Muumimaailman rahat pois -meiningissä vierähti kuutisen tuntia. Jos minulta kysytään, niin se on lähes ehdoton kestokykyni yläraja tässä raskauden vaiheessa. Lapset, jotka olivat nukkuneet kuumassa hotellihuoneessa vähän ja levottomasti, olivat melkoisen väsyneitä ja nälkäisiä - eväistä huolimatta. Niinpä teimme fiksusti ja suuntasimme kulkumme Naantalin vierasvenesatamaa ja siellä olevaa kylpylän ravintolaa kohti. No joo, ravintolan valintaan vaikutti jonkin verran se, että sen eteen Muumijuna matkustajat jätti. Hyvä valinta silti: istuimme terassipöydässä, jonka lähietäisyydellä oli lasten leikkipaikka. Siis sisällä ravintolan terassilla. Lapset viihtyivät leikkimässä, kun me miehen kanssa lepuutimme jalkoja ja joimme mustaa limpparia :) Ja kylläpä ruoka maistuikin hyvältä!! Kotimatkalle pääsimme noin puoli seitsemältä illalla. Viisi minuuttia ajettuamme takapenkiltä kuului tasainen tuhina :) Parituntinen Naantalista kotiin meni rattoisasti lasten nukkuessa.

Mahtava lomanavaus, kaiken kaikkiaan. Saapi nähdä, mitä vielä keksitään :)