Kuten kaiken muunkin, niin myös loma-ajan voi toistaiseksi jakaa kahteen eri ajanjaksoon: lomat ennen lapsia ja lomat lasten syntymän jälkeen. Jännä, miten sitä loman sisältö muuttuukaan, kun siirrytään ajanjaksosta toiseen (ja etenkin silloin, kun lapset eivät ole enää mitään vauvoja). Ilmeisesti se kolmas ajanjakso - lomat, kun lapset ovat teini-ikäisiä - on vielä edessä, ja oman muistini mukaan jälleen erilainen verrattuna näihin kahteen ensimmäiseen.

Tuossa tunti sitten kysyin mieheltä, mitä tänään tehdään. Hän oli sitä mieltä, että pidetään kotipäivä (häh!). Suostuin oitis :) Ja luulenpa, että lapsetkin tykkäävät, kun saavat pitkästä aikaa leikkiä pihalla kavereiden kanssa - koko päivän.

Lasten kanssa lomailu meillä näköjään menee siihen, että hirveästi pitää tehdä kaikkea: käydä Linnanmäellä, Serenassa, Muumimaailmassa, Visulahdessa, uimassa, mökillä, uimassa, huvipuistossa, uimassa, maalla, mökillä... Niin kuin jo aikaisemmin totesin, kun lapsilla on kivaa, on loma onnistunut. (Aikuiset saattavat tosin olla aika uupuneita, mutta mitä siitä. Töissä saa sitten jälleen levätä :) )

Lomat ennen lapsia menivät hieman eri kaavan mukaan. Ensinnäkin oli hirveästi rästiin jääneitä töitä, joiden tekemisen jätti loman alkuun tai loppuun.  (Vaikka minä oikein odotin sitä, että kerrankin on aikaa tehdä niitä asioita, joita ei muulloin juuri ehdi tehdä. Pervoa? Ehkä.) Esimerkiksi kaappien siivoaminen, valokuvien laittaminen kansioon, ikkunoiden pesu, pyykkihuolto (myös täkit ja tyynyt), mansikoiden pakastaminen, löhöileminen kotisohvalla tai mökkisohvalla (tai joskus harvoin myös aurinkoisella nurtsilla, vaikka uhkana ovatkin monet hyttyset ja paarmat ja auringonpolttamat), lukeminen, nukkuminen pitkään aamulla...

Yllätys yllätys, edelleenkin on hirveästi rästiin jääneitä töitä, joita yritän epätoivoisesti tehdä näin lomalla: kaapit pitäisi siivota (mielellään ennen vauvan syntymää, että saan mm. vauvanvaatteet mahtumaan jonnekin), valokuvien laittaminen kansioon (nyt odottamassa on kolmen ja puolen vuoden valokuvat, eli aika iso pinkka kuvia), pyykkihuolto (jonka taidan tältä kesältä unohtaa kokonaan isojen huollettavien osalta) sekä lukeminen. Kaappien siivouksen olen jo aloittanut, kun hääräsin pari iltaa keittiössä (ja eipä ole riisihärön häröä näkynyt sen jälkeen). Eilen illalla Diiliä katsoessani järjestelin paperit mappeihin (tiesitte varmaan, että kaikkia tärkeitä papereita pitäisi säilyttää 5-10 vuotta ;) ). Mansikoita sain pakastettua vajaat 2kg eilen, kun mies vietti lasten kanssa aikaa pihalla ennen Serenaan lähtöä. Valokuvat saavat todennäköisesti odottaa suosiolla äitiysloman alkuun. Tai sitten opinnäytteen viilaamisen ohessa elokuussa niitä laittelen. Lukemisen kanssa menee huonommin, kun olen kaikki kotona olevat kirjat jo kertaalleen lukenut. Tosin ainahan voin aloittaa n:nnen kerran "Täällä Pohjantähden alla"- tai "Taru sormusten herrasta" -kirjojen lukemisen. Aamulla pitkään nukkumisesta ei tässä perheessä kannata edes puhua.

Loma jatkuu, joten ei mitään stressiä :)