Taloyhtiössä asumisen hyvä/huono (riippuu asenteesta) puoli on vuosittain järjestettävät pihatalkoot. Meidän yhtiössä ne pääsääntöisesti järjestetään keväisin, joskus on ollut myös syystalkoita. Tämän vuoden kevättalkoot pidettiin eilen. Tuttuun tapaan ohjelmassa oli pihan kunnostamista, grillaamista ja saunomista. Vaikka vain murto-osa ison taloyhtiön (112 asuntoa) asukkaista oli talkoissa mukana, henki oli hyvä ja hommiakin saatiin hienosti tehtyä. Tänä vuonna taisi paikalla häärätä enemmän lapsia kuin aikuisia, mutta se ei menoa haitannut. Ainakin esikoinen ja keskimmäinen haravoivat, lapioivat ja kantoivat ihan into piukassa :)

Minä otin tehtäväkseni kerätä roskia taloja ympäröiviltä nurmialueilta sekä istutuksista. Pieniä muovipusseja, karkkipapereita, lasinsiruja, tikkarintikkuja ja tupakantumppeja löytyi ihan kiitettävä määrä. Etenkin ruusupuskat pihan sivuilla ovat tupakoijien mielestä ilmeisesti mitä mainioimpia tuhkakuppeja, kun pensaiden alle tumppeja on urakalla heitelty. Siitäkin huolimatta, että joka rapun ovenpielessä on seinään kiinnitettynä tupakkaroskis. (Joiden hankkimisen sain läpi taloyhtiön hallituksessa istuessani. Perusteluna oli se, että rappujen ovenpielissä oli vedellä puoliksi täytettyjä lasipurkkeja, jotka helposti voivat mennä rikki ja joihin lapset pääsivät yhtä helposti käsiksi.) Kun aikani olin tupakantumppeja maasta kerännyt, olin kehittänyt teorian siitä, miksi ne tumpit ovat siellä maassa eivätkä niissä tupakkaroskiksissa: suurin osa ihmisistä on oikeakätisiä. Ja hyvin monen rapun kohdalla tuo röökiroskis on vasemmalla puolella. Siispä kun tupakoiva asukas tulee kotiin ja tupakka on aika tumpata, se vain heitetään "röökikäden" puolelle maahan. Kun onhan se ihan liian rasittavaa viedä oikea käsi kropan etupuolella vähän ristiin niin, että tupakantumppi yltäisi sinne vasemmalla puolella olevaan roskikseen. Kukkapenkeistä löytyneet tumpit selitin itselleni tuttuakin tutummalla teorialla: poissa silmistä, poissa mielistä.

Kun oltiin touhuttu pari tuntia, alkoivat ensimmäiset jo grillata. Yhtiö tarjosi makkarat ja juomat. Siinä samalla oli mukava turista naapureiden kanssa, ja keskustelu olikin vilkasta ja iloista. Tänä vuonna en käynyt saunomassa, vaan toin kuopuksen nukkumaan. Mies ja kaksi vanhinta lähtivät vielä miesten saunaan. Viime vuonna kävi niin, että mies jatkoi saunasta parin naapurin kanssa lähiökapakkakierrokselle tullen kotiin vasta aamuyöstä. Tänä vuonna kielsin sen ehdottomasti: nyt oli minun vuoroni ;) Niinpä kun mies (vihdoin) tuli saunasta, lähdin takaisin pihalle grillikatokseen. Siellä meitä istui viisi naista melkein puolille öin siideriä ja lonkeroa juoden ja pulisten. Kolme meistä lähti vielä jatkoille. Suuntana yksi kolmesta paikallisesta. Valittiin se, jossa oli karaokea :)

Kolmelta aamulla olin kotona. Ja puoli kahdeksalta oli herätys. Olo oli mitä mainioin, eikä liiemmin edes väsyttänyt. Päiväkin meni ihan normaalisti. Vähän vain ihmettelin sitä, että kun menimme lasten kanssa aamupäivällä ulos, niin siellä, missä olin kerännyt tupakantumppeja, oli jo uusia vanhojen tilalla. Missä välissä ne olivat sinne ehtineet, kysyn vain...