Enpä tainnut aavistaa, mihin pääni työnsin, kun tähän projektiin lähdin mukaan. Ai mihin projektiin? No, omakotitaloprojektiin tietysti :) Eikä mihin tahansa omakotitaloprojektiin, vaan siihen "vanhasta uutta" -juttuun...

Hiljaa hyvä tulee. Tai sillä ainakin yritän lohduttaa itseäni, kun katselen kotini nykytilaa. Alakerrasta käytössä on keittiö, jonne on ahdettu enemmän tavaraa kuin laki sallii. Läpikulkuhuoneena on ns. porrashuone, jossa on varastoituna maaleja, pensseleitä, työkaluja - ja piano. Kolmas ei remontissa oleva huone on ns. perähuone, joka on niin ikään täynnä tavaraa, lattiasta kattoon. Siitä olisi tarkoitus tulla uusi makkari miehelle ja minulle, mutta koska tämä aika koittaa, on täysin hämärän peitossa.

Remontin kourissa ovat olohuone, työhuone ja eteinen. Tosi käytännöllistä. Eteinen siksi, että sillä ja olohuoneella on "yhteinen" lattia. Ja kun halusimme olohuoneen lattian laittaa kuntoon, piti eteinenkin ottaa käsittelyn kohteeksi. Olohuoneen ja työhuoneen seinät ja katot on onneksi jo kunnostettu, ja kunhan lattiat saadaan viimeisteltyä, on viimeinkin aika ottaa nuo huoneet asumiskäyttöön. Jippii!! 

Remonttikäsittelyssä olevissa huoneissa oli vanhastaan lakattu koivuparketti. Itse asiassa muistan, kun se asennettiin 80-luvun puolivälissä. (Ja jos tässä vaiheessa on vielä epäselvää, miten minä ja tämä talo liitymme yhteen, kerrottakoon, että kyseessä on lapsuudenkotini, jonne muutimme v. 1982. Nyt vanhempani asuvat uudessa takatontille rakennetussa omakotitalossa, ja mieheni ja minä remontoimme tästä vanhasta talosta meidän viisihenkiselle perheelle omaa kotia.) Mies enkä minä tykännyt yhtään kusenkeltaiseksi kellastuneesta ja koiran naarmuille raapimasta parketista, ja harkitsimme jo lattiamateriaalin vaihtoa. Silkasta kokeilunhalusta päätimmekin ensin hioa vanhan lakan pois ja sen jälkeen käsitellä lattian OsmoColor puuvahalla ja silkinhimmeällä öljyvahalla. Koska seinät ja katto ovat kaikki valkoisia, halusimme lattiasta mahdollisimman tumman. Mies itse asiassa ehdotti yhdessä vaiheessa, että maalaisimme lattian mustalla Betolux-maalilla flyygelinkiiltäväksi. No, se ehdotus ei ihan mennyt läpi...

Lattiaprojekti on nyt siinä vaiheessa, että tänään vedän kolmannen kerroksen öljyvahaa eniten kuluviin kohtiin, eli mm. tuohon eteisen lattiaan. Tässä projektia kuvina, olkaa hyvät :)

Vanha lakka saa kyytiä. Vuokrattiin hiomakone ja mies hoiti hiomisen. Lakan lisäksi hiottiin pois kaikki koiran tekemät naarmut. Tähän meni 1,5 päivää, kun nurkat ja seinänvierustat piti hioa pienellä käsikoneella. Hiottavia neliöitä oli 30.

 

Kun lattia oli hiottu, se puhdistettiin hiomapölystä. Rakennusimurin jälkeen käytin monitoimimoppia ja siinä kuivaa mikrokuituliinaa. Useampaan kertaan sain käydä alueen läpi. Lopuksi vielä pyyhittiin lattia lakkabensiiniin kastetulla liinalla, ja näin saatiin viimeisetkin hiomapölyn rippeet pois.

Kun lakkabensiini oli haihtunut pinnalta pois, ryhdyin värjäyshommiin. Värinä käytettiin OsmoColorin läpikuultavaa puuvahaa sävynä Eebenpuu. Testissä olin sivellyt vahaa pensselillä, mutta päädyin lattiaan hankaamaan vahan nukkaamattomalla liinalla. Ja siinä sitä olikin sitten hommaa. Viidessä tunnissa sain koko alan käsiteltyä - ja sen jälkeen oli vuorossa vahan poistaminen käsistä. En ollut tajunnut suojata käsiä esim. kertakäyttökumihanskoilla. Tyhmä minä. Mutta meidän mielestä oli kyllä vaivan arvoista :) Musta sävy muuttui kauniin suklaanruskeaksi koivun vaaleuden ansiosta - juuri oikea sävy meille.

Värivahan annettiin kuivua melkein 2 vuorokautta. Haluttiin pelata varman päälle, etenkin kun helteet ihan varmasti hidastivat vahan kuivumista.

Seuraavaksi oli vuorossa silkinhimmeän öljyvahan levittäminen värjätyille pinnoille. Seinänvierustat käsiteltiin ensin pensselillä, isot pinnat sen jälkeen superlon-telalla. Homma sujui suit sait sukkelaan reilussa tunnissa. Kuvassa tuossa yllä öljyvaha on juuri levitetty, siksi lattia kiiltää noin paljon. Kuvan ottamisen jälkeen lattia on saanut pintaansa kaksi lisäkerrosta öljyvahaa, ja nyt odotellaan sen kuivumista.

Koska lattiasta tuli meidän mielestä niin hieno, ostimme koivuparkettia lisää. Mies hioi parketinpalaset jo (levitettyään ne autokatoksen lattialle lasten kavereiden ihmetykseksi ;) ) Kun pääsemme porrashuoneen ja perähuoneen kimppuun, päällystämme lattiat hiotulla koivuparketilla ja toistamme tuon OsmoColor-käsittelyn. Ja sama sitten joskus myös keittiön kanssa. Yläkerran lattiamateriaali on vielä mietinnässä.

Remontti siis jatkuu. Eikä asiaa yhtään helpota se, että nälkä kasvaa syödessä :) Seuraava väliprojekti on vanhojen lakattujen Lundioiden käsittely valkoiseksi. Ja nämä ikkunanpokatkin pitäisi maalata uudelleen...