Eilen jäi kirjoittamatta, vaikka vakaa aikomus oli, kun tulin kipeäksi. Ei ole herkkua olla kipeä, kun mies on toisella puolella palloa. Kuumetta ei vielä ole, mutta kurkku on sitäkin kipeämpi. Ääni on lähes poissa, eikä mikään ruokakaan maistu muulta kuin sahajauhoilta. Lisäksi kaikkea on erittäin vaikea niellä. Tämä tuntuu ihan angiinalta, mutta toistaiseksi mitään ei nielussa näy. Kurjaa :(

Olin sitten kipeä tai ei, niin Maitokahveilla kävin tänään lasten kanssa kuitenkin. Kysessä oli Itun ja Uudenmaan Kätilöyhdistyksen järjestämä tilaisuus Helsingin Sanomatalon Wayne's Coffeessa. Tarjolla oli mm. tissipipareita (mausta en osaa sanoa, kun maistuivat siis ihan sahajauholta) ja erinäisiä juttuja imetyksestä ja tietysti kahvilan puolelta sai ostaa vaikka minkälaisia herkkuja. Eivät tosin maistuneet sahajauhoja kummemmilta nekään...

Palkinto imetyksen edistämisestä myönnettiin tänä vuonna tuolle kyseiselle kahvilalle. Kunniakirjassa luki näin: "Imetyksen tuki ry kiittää Sanomatalon Wayne's Coffee -kahvilaa, joka on tarjonnut vauvoille, äideille ja isillekin paikan nauttia urbaanista kaupunkielämästä äitiyslomallakin - sekä kaupungin kiireiselle uraväelle näkymän vauvojen maailmaa keskuudessaan. Erottelua vastaan, vauvamyönteisyyden puolesta."

Tuo jos mikä on hyvä juttu, siis julki-imettäminen, sen salliminen ja joissain tapauksissa myös sen sietäminen. Julki-imetystä vastustavat sanovat usein, etteivät halua nähdä muitakaan eritteitä esim. kahvilla ollessaan tai että rintojen paljastelu on sietämätöntä. Tunnustaudun julki-imetyksen puolustajaksi (yllätys yllätys ;) ) ja kerron, että hyvin harvalla äidillä on tarkoituksena ylpeillä "eritteillään" silloin, kun vauvalla on nälkä ja hänet pitää imettää. Tarkoitus ei todellakaan ole se, että maito lentäisi pitkin poikin, eikä ainakaan sinne paheksujan pöytään asti. Tarkoitus julki-imetyksessä on vauvan ruokkiminen. Toiset tekevät sen pullosta, toiset suoraan rinnasta. Pitäähän vauvojenkin syödä! Ja mitä tuohon rintojen paljasteluun tulee, niin ihan varmasti pahempaakin paljastelua näkee, kun kaupungilla ympärilleen katsoo. Jos ajatellaan jo yhden naapurivaltion vaateliikkeen mainoksia, niin niihin verrattuna julki-imetyksen paljastava osuus ei ole yhtikäs mitään. Hyvin harvalla äidillä on tarkoituksena näytellä rintojaan silloin, kun vauvaa imetetään. Päin vastoin, sitä yritetään välttää mahdollisuuksien mukaan. Imetyspaita on tässä verraton apu, sillä siinä ei näy edes niitä erittäin paheksuttavia vatsamakkaroitakaan - ettei kenenkään tarvitse lähteä vessaan antamaan ylen.

En kuitenkaan tarkoita, että kaikkien on siedätyksen vuoksi imetettävä julkisesti. Ymmärrän, että joillekin se on jo ajatuksena mahdoton. Ja jotkut vauvat ovat niin rauhattomia rinnalla, tai virikerajoitteisia, että julki-imetykset eivät millään onnistu. Onneksi näitä äiti-vauva -pareja varten on lastenhoitohuoneita ja imetysnurkkauksia vähän siellä sun täällä. Vaikka valitettavan usein lastenhoitohuoneeksi lasketaan haiseva vessa, jossa on nurkassa mikroaaltouuni. En muuten itsekään söisi tuollaisessa paikassa. En mielelläni käy edes tarpeillani haisevassa vessassa, jos saan sanoa.

Ja mitä julki-imetykseen tulee, niin kuopus kävi rinnalla sekä meno- että tulomatkalla, bussissa ja junassa :)