Ha haa, jälleen kuuma aihe Iltalehden keskustelufoorumilla! Kysymys kuuluu, ovatko nykylapset liian kurittomia. Johdantona kerrotaan, miten joku toimittaja sai todistaa lasten riehumista ravintolassa, eivätkä ravintolan henkilökunta tai lasten vanhemmat puuttuneet asiaan millään tavalla.

Kurittomuus on mielestäni kaksipiippuinen juttu. Ihan pienten lasten kohdalla kyse on usein selvästi omien rajojen hakemisessa. Vähän isompien lasten kohdalla lienee sama juttu, lisäksi huomionhaku ja ryhmänpaine - tiedättehän, joukossa tyhmyys tiivistyy - ovat ilmeisesti myös "kurittomuuden" takana. Toisten mielestä kaupassa ympäriinsä juokseva lapsi ei ole ollenkaan kuriton, vaan käyttäytyy lasten tavoin, tutkimalla ympäristöään. Toiset taas eivät voi sietää sitä, että lapset saavat juoksennella vapaina, ilman tiukkaa (henkistä) talutushihnaa, josta nykäistä, kun eivät, pirulaiset, osaa olla hiljaa ja näkymättömiä. Jees, lapset on kivoja silloin, kun niitä ei näe eikä kuule. "Ei meidän lapset vain ikinä käyttäydy sopimattomasti."

Ennen omia lapsia hermot olivat aika piukassa, jos jossain julkisessa paikassa sattui eteen tilanne, että joku lapsi riehui tai rääkyi. Ihmettelin, miten voi olla niin vaikeaa saada lapsi hiljaiseksi, ettei hän häiritse muita. No, lasten synnyttyä ja kasvettua en enää niin ihmettele... Ymmärrän kuitenkin, miten ikävää on, että tuntemattomat lapset terrorisoivat käytöksellään esim. kahvilassa. Omien lasteni kanssa olen toistaiseksi vältellyt kahviloissa käyntiä sen takia, että tiedän, etteivät he jaksa siellä istua kovin montaa minuuttia paikoillaan, enkä näe mitään mieltä siinä, että pakottaisin heidät sen tekemään. Itkua ja hammastenkiristystähän siitä seuraisi, välittömästi. Lapset eivät ole pikkuaikuisia, jotka jo osaavat ja ymmärtävät käyttäytyä paikassa kuin paikassa tilaisuuden vaatimalla tavalla. Lapset eivät myöskään ole tyhmiä, vaan he oppivat asioita uskomattomalla nopeudella. Väitän, että jos vanhemmat katsovat jonkin tilaisuuden tärkeäksi, he myös samalla opettavat lapsilleen, kuinka siellä käyttäydytään. Kyllähän tuolla kaupungilla näkee enemmän siivottomasti käyttäytyviä aikuisia kuin kanssaihmisiä terrorisoivia lapsia.

Keskustelufoorumilla yllättävän moni kannatti ruumiillista kuritusta. Olen hämmästynyt! Tukkapölly, läpäsyttäminen, luunapit ja vitsa perusteltiin sillä, että on niitä itsekin saanut maistaa, ja ihan hyvä ihminen tuli silti. Aika katkeraa meininkiä, jos omat huonot kokemuksensa pitää lapsilleen siirtää sillä periaatteella, että ei ole itse niistä (näkyvästi) kärsinyt. Ja sitten ihmetellään, miksi niin paljon asioita nykyään ratkotaan silkalla väkivallalla. Vahvimman oikeus on aika huonoa oikeutta, jos se on ainoa, minkä voi luottaa toteutuvan. No, oppivatpahan lapset ainakin satuttamaan, jos ei muuta...