Eilen illalla töistä tullessani näin Sanomatalon yllä valtavan savupatsaan. Kaikki muutkin liikkeelläolijat sen näkivät - tai ainakin kulkivat pää takakenossa. Itselläni oli kiire bussiin, joten en liiemmin ehtinyt savupatsasta ihailla. Bussilla kesti kymmenen minuuttia päästä Elielinaukiolta Hakasalmen huvilan kohdalle. Normaalisti siihen matkaan menee 2-3 min. Tällä kertaa piti kiertää Sokoksen ja Postitalon välistä ja Kiasman edestä, sillä monet poliisi- ja paloautot olivat tukkineet normaalin reitin.

VR:n makasiinien Sanomatalon puoleinen pääty (se, missä aikoinaan oli Ruohonjuuren liike) oli ilmiliekeissä.

Ihmisiä oli kerääntynyt valtaviksi laumoiksi Mannerheimintielle Kiasman kohdalta Makasiineille. Kamerakännykät ja digikamerat olivat ahkerassa käytössä, ja turisteillakin oli ihmettelemistä. Joukossa tyhmyys myös näköjään tiivistyy, kun jotkut ihmiset hyppivät ajoradalle kuin paraatipäivänä ikään. Ainakin kolmella oli onnea matkassa, ja bussi ennätti jarruttaa ennen lähikontaktia näiden ihmisten kanssa. Aivan älytöntä menoa!

Mitä tuohon herätykseen tulee, niin ekologinen omatuntoni koki sellaisen erittäin vahvana lumien sulettua. Sen roskamäärän nähdessään ei voi muuta kuin herätä. Kaikki nurmialueet täynnä roskaa; juomatölkkejä, pahvinrippeitä, muovikasseja, karkkien käärepapereita, koirankakkaa... Ihan oikeasti tulee tunne, että ihmiset ovat todella harvinaisen tyhmiä heittäessään roskia maahan. Vai johtuuko se ennemminkin siitä, ettei roskiksia ole juuri silloin lähellä, kun tulee tarve päästä jostain tavarasta eroon? Mene ja tiedä. Sama meininki oli eilen Kiasman edessä, vaikka siellä lumien sulaminen tapahtui monta päivää sitten. Aivan käsittämätöntä meininkiä. Ilmeisesti ajatellaan, että kyllä Joku ne roskat korjaa. Mutta entä jos ei korjaakaan? Ei menisi kauaa, kun eläisimme kaikki kuin kaatopaikalla. Se se vasta olisi masentavaa. Kaikki kiitos ja kunnia Roska päivässä -liikkeelle. Tosin yhden roskan kerääminen tässä sotkussa on vähemmän kuin pisara meressä. Tosi turhauttavaa.