Otsikko voisi tarkoittaa myös meidän perheen lapsia, mutta tällä kertaa niin ei ole asian laita :) Se tarkoittaa ihan konkreettisesti pikku tuholaisia. Joillain niitä ovat turkiskuoriaiset, toisilla sokeritoukat. Meillä niitä ovat riisihäröt. Nuo inhottavat tummanruskeat ötökät, jotka helteillä valtaavat jauho-, riisi- ja hiutalepussit. Mitä kuumempi sisällä, sitä enemmän kuhisee jauhopussissa. Väistämättä tuo tarkoittaa sitä, että ainakin kerran - useimmiten jopa pari-kolme kertaa - kesässä on hankkiuduttava eroon kaikista kuivatuotteista ja ostettava uudet.

Reilu vuosi sitten ostin Tupperwaren säilytyspurkkeja, joissa on ihanan tiiviit kannet. Ne tuotteet, jotka olen säilönyt noihin purkkeihin, ovat ihan priimaa. Harmi vain, että ovat niin kalliita. Ja olen varma, että Kodin Anttilan vastaavat eivät ole yhtä hyviä.

Ihmetyttää vain kovin, miten voi olla mahdollista, että täysin avaamattomassa, tiiviissä puuroriisipussissa oli mieletön riisihäröpopulaatio, kun vastaavassa avatussa niitä ei ollut lainkaan. Toisaalta ötökän nimi viittaa vahvasti siihen, että riisi on sen herkkua. Ja myllyissä ja muissahan noita myös majailee, ja sitä kautta todennäköisesti löytävät tiensä sitten myös meille.

Lähdenpä tästä imurointi- ja desinfiointihommiin. Nettisivujen perusteella nuo yököt majailevat pienissä rakosissa ja kolosissa, ja niitähän meidän vanhassa keittiössä riittää. Kuulemma raot pitää imuroida ja sen jälkeen kaikki kaapit kunnolla desinfioida. Jälleen yksi hyvä syy teettää kaipaamani keittiöremontti. :)