Tänään oli jälleen taloyhtiön hallituksen kokous. Jostain syystä lasten asiat eivät ole vain minulla mielessä, vaan eräs lapseton oli ottanut hoitaakseen meidän taloyhtiön pihan turvamääräykset koskien leikkivälineitä.

Tulos: taloyhtiön piha ei ole ollenkaan turvallinen, jos asiaa tarkastelee nykystandardien valossa. Ensinnäkin turva-alueita ei ole nimeksikään (tahtoo sanoa; keinut ovat liian lähellä aitaa ja kiipeilyteline liian lähellä hiekkalaatikkoa), toisekseen leikkivälineiden alusta ei ole tarpeeksi turvallinen (tahtoo sanoa; sekä keinujen, kiipeilytelineen, jousikeinun ja hiekkalaatikon alla pitäisi olla joko kumimattoa tai soraa/hiekkaa, joka on iskua vaimentavaa) ja kolmanneksi kiipeilyteline on vaarallinen (tahtoo sanoa; koska teline on kaikenikäisille tarkoitettu väline - eli ei ole vaikeapääsyinen alle 3-vuotiaille - siitä puuttuu umpikaide ja sen lisäksi kiipeilytelineen puolat houkuttelevat lapsia kiipeilemään siinä).

Okei, saivarteluksi menee hieman, mutta koska taloyhtiö on leikkipalvelun tarjoaja, jos jotain tuossa pihalla sattuu - ja tietysti toivotaan, ettei mitään satu! - taloyhtiö on vastuussa ja korvausvelvollinen.

Kaiken tämän kuultuaan hallituksen pj oli sitä mieltä, että puretaan kaikki ja kaadetaan myös kaikki puut pihalta, että se on lapsille varmasti turvallinen. Isännöitsijä taas kertoi jo tilanneensa leikkipaikkojen turvatarkastuksia tekevältä firmalta tuollaisen turvatarkastuksen. Raportin hallitus saanee mahdollisimman pian perjantain jälkeen.

Näin se maailma muuttuu. Kun minä olin pieni *paatoksella ;)*, keinuin keinuissa, joiden alla oli puurallit, laskin liukumäestä, jonka vieressä oli kanto, josta törrötti oksa liukumäkeen päin ja leikin piilosta kukkalaatikon takana, vaikka sen päällä oli palotikkaat talon katolle. Hengissä olen vieläkin, vaikka putosin naamalleni puurallille (etuhammas musteni), laskin pää edellä liukumäestä niin, että oksa viilsi haavan nenänvarteen n. kahden millin päähän oikeasta silmästä ja vaikka kukkalaatikon takaa kurkatessani iskin pääni suoraan palotikkaan "piikkiin" niin, että vielä tokalle luokalle mennessäni tunsin keskellä päälakea sievän kuopan. Vain muutaman sattumuksen mainitakseni :)

Huolimatta itselleni sattuneista vahingoista ymmärrän kyllä tämän nykystandardin tarkoituksen. Vastuu on hirveä, jos lapselle jotain vakavaa leikkipaikalla sattuu, johtuen mm. leikkivälineiden puutteellisista turvarajoista. Katsotaan, mitä hallitus päättää tuolle pihalle tehdä luettuaan turvatarkastusfirman raportin. Mitä olen muita pihoja ja leikkipuistoja tällä alueella nähnyt, niin kaikki ne on remontoitu vastaamaan tuota turvastandardia. Saas nähdä, voidaanko jossain vaiheessa myydä tätä asuntoa lapsiystävällinen piha -maininnalla, vai häviävätkö kaikki lelut kokonaan...