Eipä mitään sen ihmeempiä. Meillä imetellään edelleen, melko lapsentahtisestikin jopa. Myös öisin. Tosin se on ihan selitettävissä sekä äidin laiskuudella että päivittäisellä erolla, kun minä olen koulussa ja lapset päiväkodissa. No, näinhän sen meillä kuuluu mennäkin.

Tuli mieleeni, kun Iltalehti julkaisi netissä STT:n seulan läpi menneen tiedotteen, niin samalla sivulla oli linkki mielipidekyselyyn. Tai siis keskustelufoorumiin, missä yhtenä kysymyksenä "onko äidinmaito parasta ruokaa vauvalle?". Minusta tuohon on vain yksi vastaus: on. Äidinmaito on todistetusti vauvalle parasta ruokaa. Oliko peräti kaksi ollut kanssani samaa mieltä. Loput eivät vastanneet kysymykseen, vaan kirjoittivat imetyksen (alku)hankaluuksista, maidon loppumisesta ja siitä, miten "korvikkeellakin kasvaa ihan hyvin". Kyllä minä sen tiedän, olenhan itsekin pääasiassa korvikkeella kasvanut, enkä ole mielestäni kasvanut ainakaan huonosti. Mutta nyt kysymys oli harvinaisen selvä. Vastaavanlaisia kysymyksiä voisivat olla: "onko tupakanpoltto vaaraksi terveydelle?", "Sataako Suomen Lapissa talvella lunta?", "Onko jää liukasta?" ja vaikka "kuoleeko ihminen, jos ei saa nestettä?". Imetyksestä ei siis ollut kyse tuossa kysymyksessä, mutta lähes kaikki vastaukset sivusivat nimenomaan imetystä ja imettämättömyyttä - ja kumpaakin puolusteltiin.

Jos joku tästä nyt syyllistyy, niin feel free vain. Minusta on toisaalta yksi ja sama, imettääkö äiti lastaan vai ei. Jos imetyksessä tarvitsee apua ja/tai tukea, sitä tulisi saada. Jos taas haluaa lopettaa imettämisen esim. siksi, että itse imetys tuntuu äidistä vastenmieliseltä, niin syyhän se on sekin. Toki soisin, että kaikki vauvat saisivat äidinmaitoa ravinnokseen ensimmäisen vuoden ajan, mutta aina se ei ole mahdollista. Tai että kaikki äidit kokisivat saavansa apua ja tukea niitä mahdollisesti tarvitessaan. Ettei imetys kaatuisi noiden puutteeseen. Minusta olisi myös hyvä, että mikäli imetys loppuu, ja jos se loppuu siksi, ettei äiti tykännyt imettää, se myös kysyttäessä sanottaisiin - ja hyväksyttäisiin syyksi. Se, että hoetaan imetyksen loppuneen, koska "maito vain loppui", ei enää ole kovin uskottavaa, etenkin kun aika moni jo tietää rintojen toiminnasta ja maidonerityksen periaatteista. Vastaavasti toivoisin, että jos joku äiti haluaa imettää lastaan "pidempään kuin laki sallii" eli peräti yli yksivuotiaaksi, sen annettaisiin tapahtua. Ikävää kuulla, että yksi jos toinenkin joutuu perustelemaan. miksi ihmeessä imettää "noinkin isoa/vanhaa lasta". Eihän se nyt hyvänen aika sentään muille kuulu.

Ja nyt kaivakaa ne pienet ja suuret palkokasvit pois nenistänne ;)