Kun minä olin pieni, äiti hommasi minulle ja siskolleni joka vuosi uuden kuvakalenterin. Kerran saatiin suklaakalenteri (joka vielä silloin oli suuri harvinaisuus), ja sisko pentele söi ekana päivänä kaikki suklaat ja sen jälkeen kärtti joka aamu jouluun asti päästä osalliseksi minun suklaakalenteristani. Mummolla oli useana vuonna käytössä sama kuvakalenteri. Hän joulun jälkeen painoi luukut tiukasti kiinni ja laittoi kalenterin talteen seuraavaa joulunodotusta varten. Kyse ei suinkaan ollut vain piheydestä, vaan siitä, että kalenteri oli oikeasti tosi nätti. Aivan toista kuin nämä nykyajan Nalle Puh-, Puuha-Pete- ja Barbie-kalenterit.

Television joulukalenteria katsottiin silmä kovana. Ei ole Histamiinin voittanutta :) Nyt, kun olen esikoisen kanssa silloin tällöin seurannut tätä Yle kakkosen tämän vuoden joulukalenteria, niin olen kyllä sitä mieltä, että taso on laskenut. En panisi pahakseni, jos uusisivat Histamiinin joka vuosi.

Pörröllä on blogissaan kiva joulukalenteri. Helppo ja hauska lasten kanssa toteutettava askarteluvinkki jokaiselle päivälle. Meillä ei tosin joka päivä askarrella, mutta kivoja ohjeita nuo ovat silti :) Kalenterin seuraaminen on saanut minut miettimään, mitä muita erilaisia kalentereita sitä voisikaan olla.

Tanskassa yksi panimoista on lanseerannut erikoisolutkalenterin. Näin muistaakseni Hesari tiesi kertoa. Yksinkertaisuudessaan kyseessä on laatikko, jossa on 24 koloa, ja jokaisessa kolossa on yksi olutpullo. Ei kuulemma mitä tahansa olutta, vaan kaikki erilaisia (näin käsitin). Koska en olutta juo, voisin huolia vastaavan sisältäen esim. miniviinipulloja. Sekä punaista että valkoista, kiitos :) Tai sellaisen suklaakalenterin, jossa olisi 24 erisorttista pientä suklaalevyä *nam*

Entä jos kalenteri ei olisi mitään syötävää eikä juotavaa? Askartelun lisäksi kalenterissa voisi olla vitsejä tai mietelauseita. Yksi jokaiselle päivälle, paitsi jouluaatolle muutama helmi. Toinen hyvä kalenteri voisi olla tehtäväkalenteri. Yksi tehtävä - ei aina niin mieluinen - joka päivälle. Mitähän tapahtuisi, jos luukusta paljastuisi siivoustehtävä? Tai "käsky" soittaa vanhalle ystävälle, josta ei ole pitkään aikaan kuullut mitään?

Musiikkikalenterikin voisi olla aika kiva. Joka päivä pitäisi (tai saisi) kuunnella yhden erityisen musiikkikappaleen. Sekä klassista että ei-klassista. Jokaiselle jotain, ja kaikille kaikkea :) Värityskalenteri voisi olla lasten mieleen. Väritä eri kuva joka päivä. Jouluaattona kuvista saisi sitten koota taidenäyttelyn vaikka keittiön seinälle. Sitä sitten koko suku ihastelisi :)

Loistava kalenteri voisi olla palapelikalenteri: joka päivälle oma palansa, ja jouluaaton pala täydentäisi koko palapelin. Jos on oikein kätevä käsistään, tuollainen on suhteellisen helppo tehdä itse. 24-palaisia palapelejä saa toki valmiinakin, jos ei aika ja taidot riitä sellaista itse tekemään ;)

Ihmisille, jotka tykkäävät liikkua, oiva joulukalenteri olisi esim. sellainen, missä joka luukun takaa esiteltäisiin uusi Pilates- tai  Astanga-joogaliike. Ja sitten joulupäivänä (viimeistään, aatto kun usein on niin kiireinen) voisi tykönänsä suorittaa 24 liikkeen harjoitusohjelman. Mikään ei estäisi harjoitusohjelman jatkamista joulun jälkeenkin. Ja kun siihen olisi totutellut joulunodotuksen 24 päivän ajan, voisi melko helposti käydä niin, että harjoitusohjelman tekemisestä tulisi hyvä rutiini. Eikä varmasti edettäisi liian nopeasti!

Näillä ideoilla ei muuten sitten ole copyrightia, eli ovat vapaasti käytettävissä *vink vink* ;)