Vauvan 4kk-neuvola-aika lähestyy. Edellisellä kerralla jätettiin rokotus väliin, kun halusin ottaa selvää nykyisen rokotusohjelman mukaisesta Pentavac-rokotteesta. Hieman mietityttää se, että tuossa tulee taudinaiheuttajat viiteen eri tautiin yhdellä kertaa.

Esikoisen kanssa mentiin "virran mukana", mitä rokotuksiin tulee. Tai no, silloinkin piti vähän säveltää, kun en halunnut antaa silloista pdt-rokotetta vaan sen soluttoman, jossa ei ole eläviä (hinkuyskä) soluja eikä elohopeaa. Joka elimistöön joutuessaan on myrkky. Vaikka on se muutenkin. Niinpä meille neuvolalääkäri kirjoitti tunnollisesti reseptin Infanrix-rokotteelle, joka annettiin tuon tavallisen pdt-rokotteen sijaan. Piikitysaikataulussa sitten kyllä pysyttiin, ja olihan se lohdutonta kuunnella vauvan itkua, kun yhdellä käynnillä annettiin kaksikin piikkiä. Eri kankkuihin tosin.

Keskimmäisen kanssa olin vieläkin valistuneempi. Niinpä synnärillä kielsin antamasta tubi-rokotetta, kun valmiste oli vaihtunut tanskalaiseen, jolla ei edes ollut myyntilupaa Suomessa, ja josta olin kuullut ikäviä huhuja. Muutenkin keskimmäisen rokotusohjelmaa hieman kevennettiin. Hänkin sai luonnollisesti tuon Infanrixin, mutta aikataulua höllättiin niin, että yhdellä käynnillä annettiin vain yksi piikki. No, hän ei ollut siitä moksiskaan. Se viimeisin Infanrix (tehoste) on hänellä muuten vuorossa 3v-neuvolassa, kun onnistuneesti menin hukkaamaan sitä varten kirjoitetun reseptin, ja vasta nyt muistin pyytää uuden.

Tämän kolmannen kanssa rokotusohjelma on kokenut täydellisen mullistuksen. Aikaisempien noin kymmenen piikin sijaan vauvoja piikitetään vain viisi kertaa. Kerralla tosiaan tulee useammankin tartuntataudin systeemit elimistöön: kurkkumätä, jäykkäkouristus ja hinkuyskä (se vanha pdt, joka tässä valmisteessa vastaa tuota Infanrix-valmistetta), Hib (aivokalvontulehdusta aiheuttavaa influenssabakteeria vastaan) ja polio. Tämä viitosrokote pistetään kolme kertaa, sen lisäksi kerran annetaan ns. MPR-rokote (tuhka-, vihurirokko ja sikotauti - nuo vanhat lastentaudit, jotka minäkin olen aikoinaan sairastanut ja melko perusteellisesti, jos äitini puheita on uskominen) ja kerran tehoste kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan.

Onhan se hyvä, että vauva saa vähemmän piikkejä. Ja onhan se hyvä, että rokotetaan (joidenkin mielestä, joidenkin mielestä ei). Mutta asia, joka minua epäilyttää  - tuon jättisatsin lisäksi - on se, että tuossa Pentavacissa voi edelleen olla pieniä määriä elohopeaa, pakkausselosteessa tiomersaalia. Luonnollisesti mietin nyt, haluanko tieten tahtoen antaa truutata omaan lapseeni myrkkyä suoraan lihakseen. Enpä taida.

Wikipedian mukaan tosin vauvan ensisijainen tiomersaalinlähde on tämän oma äiti. Minulla tosin ei ole amalgaamipaikkoja hampaissa, en syö kalaa juurikaan enkä ole saanut Rho D -immunoglobuliinia. Mitenköhän tuo tiomersaalipitoisuus periytyy? (Nimim. äidillä suu täynnä paikkoja - anteeksi äiti :) )

Vauvallekin on Infanrix-resepti odottamassa. Ongelma syntyy, kun nyt näyttäisi siltä, että a) Infanrixiä voi olla vaikea saada ja b) erikseen annettavan Hib-rokotteen kanssa voi olla sama homma.

Tutkimukset jatkuvat. Täydellinen rokottamattomuus ei meillä ole vaihtoehto.