Kuka onkaan se vääräleuka, joka on murjaissut, että saunassa on rentouttava käydä lasten kanssa? Eipä ole ollut saunassa meidän lasten kanssa...

Sekä esikoinen että kuopus tykkäävät kylpeä (meillä on kylpyamme), suihkutella ja saunoa. Ja lisäksi vesileikit on myös kivoja, niin ulkona kuin sisälläkin. Saunavuoro on kerran viikossa, ja vaikka saunominen ei siis todellakaan ole yhtään vastenmielistä, niin ei sitä rentouttavaksi voi kyllä sanoa. Ensinnäkin miehen kanssa käydään vuorotellen löylyssä. Lapset eivät tykkää löylyistä, paitsi silloin, kun saavat itse heittää vettä kiukaalle. Esikoinen osuu jo, kuopuksen heittämät vedet menevät lähes poikkeuksetta seinille :) Jos lapset ovat mukana löylyissä, on löylyvesi ennen pitkää (siis ennemmin kuin myöhemmin) valutettu, heitetty ja kaadettu pitkin lattioita. Tarkoittaa sitä, että löylyjen välissä saa rampata täyttämässä löylyvesisankoa.

Pesuhuoneessa on kaksi vesipistettä. Toinen on perinteinen suihku (itsesammuvalla hanalla - sellainen painettava malli) ja toinen on vesiletkullinen hana lähinnä löylyvesisangon täyttämistä varten. Esikoinen yltää jo laittamaan suihkun ja vesiletkun päälle, kuopus ei. Joka kerta, kun esikoinen sammuttaa vedentulon letkusta, kuopus antaa erittäin kovan äänimerkin. Korvat soiden sitä sitten ollaan pesuhuoneessa. Suihkussa on se hyvä puoli, että se pitää säännöllisin väliajoin painaa päälle. Esikoinen jaksaa tehdä sen noin kaksi kertaa, ja sitten kyllästyy. Vesiletkun taas voi laittaa päälle kerran, ja sen jälkeen vettä piisaa. Luonnollisesti saunareissun aikana pitää saunassa olevat kolme vatia täyttää ja tyhjentää noin miljoona kertaa. Jotta vettä ei tuhlattaisi ihan älyttömästi, saa olla tarkkana ja tiukkana hanankäytön suhteen.

Omat systeeminsä on sitten suihkuttelussa löylyjen jälkeen sekä hiusten pesussa. Esikoisen mielestä suihkussa on kiva olla, mutta ei silloin, kun ollaan oltu löylyssä. Ja tukkaa ei saisi kastella muut kuin hän itse. Kuopus taas rakastaa suihkuttamista, ja hyvin oikeaoppisesti suihkun alle joutuessaan pesee pepun ja kainalot. Joka kerta :)

Kun tulee poislähdön aika, saa ensin sammuttaa vesiletkun useamman kerran. Sen jälkeen pitää kuopus pyydystää noin kolme kertaa, joista viimeisellä kerralla hän huutaa jo suoraa huutoa ja edelleen pyrkii löylyyn. Esikoinen on supernopea kuivaaja, ja kun muut vasta etsivät pyyhkeitään, on esikoinen jo valmis lähtemään kotiin. Niinpä hän sitten availee pukuhuoneen ovea ja hyppää käytävässä. Yritä siinä kuivata itseäsi ja pitää kuopus pukuhuoneessa, kun ovi on levällään.

Rentoutuminen pääsee käyntiin vasta, kun tullaan saunasta kotiin ja lapset menevät nukkumaan. Ja ensi viikolla uudestaan :)