Lapasmania sen kun jatkuu. Joululahjaksi antamani tuplalapaset otettiin kiitoksin vastaan - se työ ei siis ainakaan mennyt hukkaan :) (Olipa muutama miettinyt, mistä olin lapaset käynyt ostamassa, kun eivät uskoneet minun osaavan sellaisia itse tehdä. Heh.) Loppiaisena olisi tarkoitus jakaa vielä viimeiset joululahjat. Olin ajatellut antaa lahjaksi - yllätys yllätys! - lapasia. Tällä kertaa huovutettuja.

Viime talvena tein itselleni ekat huovutetut lapaset. Olin ostanut Novitan Huopanen-lankaa, kun Novitan talven lehdessä oli ollut kiva ohje. Ennen huovutusta lapaset olivat aivan jättimäiset! Pituus ainakin kolme kertaa enemmän, kuin mitä käteni on oikeasti. Leveyttä ei ollut niinkään paljon ylimääräistä. Koneessa uhkarohkeasti pesin lapaset kuudessakympissä parin pyyhkeen kanssa. Vaikka olin peukaloihin laittanut pakastepussit ohjeen mukaan, niin silti ne pirulaiset huovuttuivat kiinni. Lapasista tuli kauniit mutta käyttökelvottomat. En kuitenkaan lannistunut, vaan jatkoin huovutuskokeiluja, mutta toisella langalla :) Seuraavaksi kävin ihan käsityöliikkeessä ostamassa 100% villalankaa (Fritids garn), ja tein lapsille ja miehelle huovutetut lapaset. Ne onnistuivat vähän paremmin. Onneksi.

Kun tässä joulun alla tajusin, etten millään ennätä saada valmiiksi yhdeksää paria tuplalapasia, päätin antaa Huopaselle toisen mahdollisuuden. Nyt olen sitten kolmet huovutetut lapaset tehnyt valmiiksi asti - ja susiahan niistäkin tuli. Kele. Tällä kertaa peukalot eivät huovuttuneet kiinni, sentään. Olin jostain lukenut/kuullut, että kun neuloo ei-niin-paksuilla puikoilla, huopuminen ei olisi ihan niin voimakasta. Huopasen ohjeessa suosituspuikkokoko on 8-10. Koska käsialani on löysähköä, valitsin seiskan puikot. Ohjeessa myös sanotaan, että lanka kutistuu n. 40%, joten tein lapasista reilut. Siis kirjaimellisesti. Nyt nuo ovat pesukoneesta tulleet (ohjeen mukainen 40 asteen kirjopesu), ja olen viimeisen tunnin käyttänyt niiden muotoiluun ja venyttämiseen, mutta aikuisten käsiin (ne lahjan saajat) ne ovat edelleen himpun liian pienet. Voihan venäjä! En muuten myöskään liiemmin pidä huopuneen pinnan ulkonäöstä. Se on jotenkin nyppyinen ja "peltinen", toisin kuin Fritids garnia huovuttaessani. Epätoivoissani googlasin huovutusohjeita, ja sain lukea, että pesukoneessa mukana olleet pyyhkeet (tai no, itse pesin mukana yhden 4,6-metrisen kantoliinan) lisäävät huopumista. Jos olisin tuonkin ajoissa tiennyt...

Lankaostoksille en taida ennen loppiaista ehtiä, mutta lankakorissa on vielä ainakin yksi kerä Huopasta jäljellä, joten kai se on annettava langalle vielä yksi mahdollisuus. Tällä kertaa jätänkin kantoliinat ja pyyhkeet pesemättä. Ja jos noista tulee sudet, niin en ala. En.

Päivisin en juurikaan ehdi neuloa, mutta onneksi yöt on keksitty. Ja kaupat, joista saa ostettua suklaakonvehtirasioita, jos aika loppuu kesken :)