Kuopus on ollut hieman hidas mitä puhumiseen tulee. Liikkumisen suhteen tyyppi on edennyt melkein valonnopeudella - on siinä  tainnut tulla äitiinsä ;) Mutta nyt on alkanut sanojakin tulla.

Pääsiäisenä oppi sanomaan "pappa". Ja pappa tykkäsi :) On se jännä nähdä, miten aikuinen mies on kuin sulaa vahaa pienen neidin edessä, kun tämä hokee "pappa"... Ennen tuota maagista taikasanaa oli suusta jo tullut jokusen kerran sana "kukka", ja nyt sanavarastoon kuuluu myös hyvin hyödyllinen "kakka". Kohteliaskin tämä kuopus on, sillä aina tavaraa antaessaan tai ottaessaan sanoo "tiitti". Eläimistä tyyppi tuntee ainakin hevosen. "Ih-hah-haa, ih-hah-haa" tulee aina nuotilleen, kun hevosen näkee tai siitä kuulee puhuttavan.

Elekielikin pelaa loistavasti. "Ei" on tarmokas päänpudistus. Ja sitten, jos vain päästään, juostaan karkuun *huoh*. Kun kuopus haluaa ammaa, hän öhkii ("öh, öh") ja jos yltää, taputtaa minua vaativasti rinnuksille :D Itse asiassa kaikki sellainen, mitä pitää saada, tuodaan ilmi öhkimällä ja osoittelemalla.

Puheen ymmärtäminen on sekin hyvällä mallilla. Kun jokin asia kielletään, kiellolle irvistellään ilkikurisesti - ja nauretaan päälle. Lelut löytävät tiensä hienosti lelulaatikkoon, kun pyydetään. Toppahaalarin kuopus pukee päälle (yleensä), kun se ensin leväytetään vetskari auki lattialle ja kehotetaan istumaan sen sisään. No, siihenkin kuuluu karkuun juoksemista ja muuta, mutta kaikkea ei voi saada... Ja kun on ruoka-aika ja siitä tyypille mainitsee, hän on salamana keittiössä kiskomassa syöttötuolia hollille. Toistaiseksi myöskään uniaika ei ole tuottanut suuria ongelmia. Päiväunille mennään hienosti, ja pää painuu tyynylle "aa-aa":n säestämänä heti, kun vihjaankin siihen suuntaan. (Vaikka ihan heti ei unille rauhoituta, vaan ensin otetaan ammaa.)

Pienillä lapsilla on ihana puheääni. Ihan erilainen kuin silloin, kun äänellinen kommunikointi tapahtuu vain öhkimisten, vinkumisten ja muiden vastaavien äänteiden kautta. Nyt innolla odotan, koska kuopus oppii sanomaan "äiti". (Ja mummi odottaa, koska tyyppi oppii sanomaan "mummi". :) )